Yhteisöllistä inspiraatiota ja Wikipedian käytäntöjä tutuksi työpajoissa


A+F-muokkaustapahtuman flaijeri 2016 (Megan Lorrain)
Kuva: Dominik Theis /Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Kirjoittajat: Tiina Käpylä, Johanna Janhonen, Riikka Niemelä, Aura Sevón

Syyslokakuussa hankkeemme järjesti neljä Wikipedian sukupuolivinoumiin pureutuvaa työpajaa eri alojen asiantuntijoille ja tietotyöläisille: kirjastoalan ammattilaisille sekä taiteen tekijöille ja tutkijoille. Tahdoimme jakaa tietoa Wikipedian sisältöjen sukupuolittuneisuudesta ja antaa osallistujille välineitä paikata näitä aukkoja ja puutteita omalla asiantuntemuksellaan. Jaoimme tietoa ja ilmoittautumislinkkejä pajoihin eri kanavissa ja saimme osallistujiksi upean joukon omien alojensa erityisosaajia. Millaisia keskustelunaiheita nousi esiin, kun osallistujat kokoontuivat yhdessä avoimeen tietoon perustuvan Wikipedian vinoumien äärelle?

Kysymyksiä ja vastauksia Wikipedian käytännöistä

Järjestimme tutkijoille ja taiteilijoille suunnatut työpajat Helsingissä Keskuskirjasto Oodissa. Työpajoissa sai mahdollisuuden kysyä Wikipediasta toimintaympäristönä ja sen muokkaamisesta. Pajoissa oli tilaa paitsi muokkaamisen opetteluun, myös keskusteluun aiheesta. Keskustelua syntyikin esimerkiksi "Wiki-merkittävyydestä". Wikipediassa tällä viitataan niihin kriteereihin, joiden mukaan määrittyy se, kuka tai mikä sopii artikkelin aiheeksi. Merkittävyyskynnys ylittyy, kun henkilöä tai aihetta on käsitelty riittävästi luotettavissa lähteissä. Tutkijat, joille lähteiden käyttö on keskeinen osa jo koulutusta ja myöhemmin ammattia, esittivät lähteisiin liittyviä kysymyksiä. Historiankirjoituksen ja median sivuuttamista naisista ja vähemmistöistä ei aina ole saatavilla lähteitä, eivätkä Wikipedian merkittävyyskriteerit tällöin täyty helposti. Etenkin varhaisista historiallisista naisista saattaa olla tutkittua tietoa saatavilla vain niukalti, jos lainkaan. 

Jos naiset työurillaan törmäävät lasikattoon, Wikipediassa he saattavat kompastua merkittävyyskynnykseen: tutkimusten mukaan naisten merkittävyys Wikipediassa kyseenalaistetaan miehiä useammin. Artikkelin poistosta äänestää viime kädessä Wikipedian muokkaajien yhteisö. Siksi onkin tärkeää, että äänessä on silloin mahdollisimman moninainen joukko. 

Pajoissa keskustelimme myös siitä, että naisten henkilöartikkeleissa on miehiä useammin tietoa perheestä ja yksityiselämästä. Tämä olikin useammalla osallistujalla tiedossa jo ennen pajaan osallistumista. Ollakseen "Wiki-merkittävä" täytyy tietoa ansioista omassa toimessa löytyä luotettavista lähteistäArtikkeleihin kuitenkin lisätään tietoa esimerkiksi kumppaneista, lapsista, avioeroista ja asuinpaikoista. Vuosien saatossa nämä tiedot saattavat muuttua ilman, että löytyy uusia lähteitä, joiden perusteella artikkelia voisi muokata. Taustalla on myös laajempi sosiaalinen ja historiallinen rakenne, jossa naiset yhdistetään helpommin perheeseen, lapsiin ja puolisoon, kun taas miehet vahvemmin uraan, ammattiin ja saavutuksiin. Wikipedia ei ole muusta maailmasta irrallaan, ja opitut kulttuuriset mallit ja ajattelutavat vaikuttavat tapoihin, joilla naisista kirjoitetaan. Osallistujien kanssa etsittiin ratkaisuja tähän keskustelemallaUusiin henkilöartikkeleihin voikin lisätä harkitummin henkilökohtaiseen elämään kuuluvia tietoja, joita miesten henkilöartikkeleista ei samalla tavalla löydy.


Kirjastot wikipedistien kohtaamispaikoiksi?

Syksyllä järjestimme myös kaksi työpajaa kirjastolaisille. Niistä ensimmäinen pidettiin syyskuussa Jyväskylässä. Toisesta pajasta tehtiin puolestaan kirjastolaisten toiveesta webinaari. Vaikka webinaariin on helppo osallistua, kouluttajalle se on kuitenkin vaativampaa, ja voi olla hankalaa tietää, pysyvätkö ihmiset kärryillä. Webinaariin osallistujat olivat kuitenkin aktiivisia ja uskalsivat keskeyttää alustuksen kysymyksillään. Webinaarin lopuksi he kertoivat, miltä muokkaaminen oli tuntunut. Kouluttajasta oli hienoa, kun ensi kertaa Wikipediaa muokkaamaan päässeet henkilöt kertoivat innostuksestaan: "Tähän jää koukkuun, tätä olisi kivaa tehdä toistekin!" Yksi osallistujista ehti suositella Wikipedian muokkaamista omille kontakteilleen jo työpajan aikana heille sopivana harrastuksena. 

Webinaarin lopussa osallistujat pohtivat myös sitä, voisivatko kirjastot alkaa järjestää Wikipedia-tapaamisia, joissa paikalliset Wikipedia-aktiivit pääsisivät tapaamaan toisiaan ja jakamaan kiinnostuneille tietoa Wikipedian toiminnasta. Yliopistokirjastoista saapuneet osallistujat miettivät puolestaan, voisiko Wikipediaa käyttää myös tieteen popularisointiin – olisihan sinne lisätty tieto helposti kaikkien saatavilla. Heitä kiinnosti myös ajatus yliopistokirjastoissa työskentelevästä vierailevasta wikipedististä (WiR). Maailmalta tällaisia esimerkkejä jo löytyykin: joissakin tieteellisissä kirjastoissa on oma wikimedisti, joka auttaa tutkijoita viemään omaa asiantuntemustaan, aineistoja ja dataa Wikipediaan sekä muihin Wikimedia-projekteihin.

Yksin puurtamisesta yhteisölliseen tekemiseen ja kakkukahveille

Yhdessä tekemisellä on usein innoittava ja voimaannuttava vaikutus. Monilla pajoihin osallistuneista heräsikin ajatuksia työpajojen tai muokkaustalkoiden järjestämisestä oman työnsä tai yhteisönsä piirissä. Useampi saapui pajaan mielessään ajatus Wikipedian muokkaamisesta kiinnostavana ajanvietteenä eläkepäivillä. Pajoissa muokkasimme Wikipediaa yhdessä, mutta käytännössä se on usein yksinäistä puurtamista anonyymien nimimerkkien joukossa. Tämä lienee yksi syy siihen, miksi Wikipedian muokkaaminen ei kaikista tunnu houkuttelevalta ajanvietteeltä. Osallistujat miettivätkin erilaisia mahdollisuuksia muokata Wikipediaa yhdessä muiden kanssa. Eri maissa toimii erilaisia ryhmiä ja yhteisöjä, kuten nuorten Wikipedia-klubeja, joissa tavataan toisia ja muokataan Wikipediaa yhdessä. 

Oodin työpajoissa meillä oli motivoituneen seuran lisäksi tarjolla Johannan suunnittelemat tyylikkäät kahvikupongit, joilla voi hakea syötävää ja juotavaa kirjaston kahvilasta. Herkullisten eväiden kera Wikipedian muokkaaminen oli vieläkin mukavampaa. 


Onnistuneisiin Wikipedia-talkoisiin kuuluvat myös hyvät tarjoilut.
 
Kiitos kaikille osallistujille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaikki voivat pienentää Wikipedian sukupuolivinoumia

Marginaalimerkintöjä-kirjoituskutsu

Millaista tukea Koneen Säätiö tarjoaa projekteilleen?