Kaikki voivat pienentää Wikipedian sukupuolivinoumia

Lehdistötiedote 6.3.2024
Heti vapaa jaettavaksi 

The unveiling of the Wikipedia monument 62
Vuonna 2014 Puolassa paljastettiin Wikipedia Monument.
Alkuperäisessä suunnitelmassa kaikki teoksen hahmot olivat miehiä.
Kuva: Nostrix, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons


Naisista kertovien artikkelien määrää on yritetty kasvattaa vuosien ajan suomenkielisessä Wikipediassa. Kehitys on lupaavaa, sillä kuudessa vuodessa määrä on kasvanut peräti 54 prosenttia. Nyt osuutta kasvatetaan uudella lähestymiskulmalla. Kansainvälinen Art+Feminism -projekti rantautui tammikuussa Suomeen antaakseen lisää Wikipedia-näkyvyyttä taiteilijanaisille. Projektiin kuuluvassa, Koneen Säätiön rahoittamassa Marginaalimerkintöjä-hankkeessa tutkijat tuottavat Wikipediaan sisältöjä kutsuen lisäksi taiteilijoita ja informaatikkoja purkamaan vinoumia hankkeen järjestämiin Wikipedia-työpajoihin. 

Vuonna 2001 perustetussa Wikipediassa on tutkitusti sukupuolivinouma. Termillä viitataan kolmeen asiaan: 

  • Wikipedian muokkaajista noin 80–90 prosenttia on miehiä, 
  • sivustolla olevista henkilöartikkeleista lähes 80 prosenttia keskittyy miehiin ja 
  • tyypillisesti miehiä kiinnostavat aiheet on katettu paremmin. 

Asia paljastui tiettävästi ensimmäistä kertaa vuonna 2008 Wikipedian taustaorganisaatio Wikimedia-säätiön kyselyssä. Kansainvälisen kyselyn mukaan wikipedistinaisten osuus käyttäjistä oli 13 prosenttia. Seuraavana vuonna paljastui, että yli 500 muokkausta tehneiden joukossa naisten osuus oli vain kuusi prosenttia. Ensimmäinen naisten osuutta Wikipedia-sisällöissä selvittänyt tutkimus julkaistiin vuonna 2010. 

Tutkijat, Wikimedia-säätiö, erilaiset Wikimedia-organisaatiot ja -yhteisön jäsenet sekä muut tahot ovat olleet tilanteesta aiheesta huolissaan. Wikipedian ohjelmistoon on tehty parannuksia, on järjestetty Wikipedia-talkoita ja muutettu Wikipedian yhteisöstandardeja. Vuonna 2018 tutkijat Aaron Shaw ja Eszter Hargittai suosittelivat, että kaikkia osallistujia rohkaistaan osallistumaan Wikipedian muokkaamiseen, riippumatta heidän koulutuksestaan, taidoistaan tai iästään. He totesivat myös, että sukupuolivinouman poistamisessa on kriittistä, että entistä useampi nainen tietää, että Wikipedia on kaikille avoin ja sitä saa muokata vapaasti.

Myös suomenkielinen Wikipedia ja Wikimedia Suomi ry ovat tehneet pitkään töitä vinouman korjaamiseksi. Ensimmäinen Punaisten linkkien naiset -muokkauskilpailu järjestettiin vuonna 2018. Vuosittain huhtikuussa järjestettävässä kuukauden mittaisessa kilpailussa on tähän mennessä luotu noin 5300 uutta artikkelia ja muokattu tuhansia muita. Kun kilpailut aloitettiin, naisista kertovien artikkelien osuus oli 18 prosenttia, tämän viikon tiistaihin mennessä osuus oli kasvanut 21 prosenttiin. Kuudessa vuodessa henkilöartikkeleiden määrä on kasvanut 32 prosenttia. Lähtötilanteeseen verrattuna naisartikkeleiden määrä on kasvanut peräti 54 prosenttia, kun miesartikkelien määrä kasvoi huomattavasti maltillisemmin, 27 prosenttia. 

Wikipediassa järjestetään erilaisia muokkauskilpailuja viikoittain ja tämän viikon kilpailun teemaksi on valittu Naiset, sukupuolivähemmistöt ja tasa-arvo

Yksi sukupuolivinoumien ympärille syntynyt kansainväinen projekti on Art+Feminism, joka järjesti ensimmäiset taiteilijanaisiin keskittyneet muokkaustalkoot vuonna 2014. Vuonna 2019 muokkaustapahtumien tueksi perustettiin Yhdysvalloissa myös yhdistys. Suomeen A+F saapui tammikuussa, kun Koneen säätiön rahoittama 2-vuotinen Marginaalimerkintöjä-hanke alkoi. Hankkeessa luodaan uusia Wikipedia-artikkeleita marginalisoiduista taiteilijoista ja kulttuuritoimijoista ja täydennetään Wikipedian olemassa olevia sisältöjä. Hanke järjestää myös työpajasarjan, jossa tutkijoita, taiteilijoita, informaatikkoja ja opiskelijoita perehdytetään Wikipedian vinoumien korjaamiseen.



Lisätiedot:
Hankejohtaja Tiina Käpylä: tiina.kapyla@gmail.com
Hankkeen Wikipedia-asiantuntija Johanna Janhonen: johanna@piilotettuaarre.fi , 040 506 1960


Aiheesta lisää:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sukupuolivinouma_Wikipediassa
https://fi.wikipedia.org/wiki/Art+Feminism

https://marginaalit.blogspot.com/p/tietoa-hankkeesta.html


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marginaalimerkintöjä-kirjoituskutsu

Millaista tukea Koneen Säätiö tarjoaa projekteilleen?