Kuvia maailmalle ja Wikipediaan!
Tämän vierailupostauksen on kirjoittanut Susanna Ånäs, vt. toiminnanjohtaja Avoin GLAM / Open Knowledge Finland
Wikimedia Suomen DroneArt Helsinki -tapahtumassa kuvataan Bertel Nilssonin Kotkia-teosta ja harjoitellaan kolmiulotteisen kuvan tekemistä fotogrammetrialla. Kuva: André Costa, 2015, CC0. |
Wikipedian artikkeleista saa laajasti tietoa eri aiheista. Tekoälyn aikakaudella sillä on merkitystä, että tämä tieto perustuu ihmisten tekemiin valintoihin ja tiivistyksiin, jotka pohjautuvat luotettaviin lähteisiin. Tekstin lisäksi Wikipedia-artikkeleissa on kuvia ja muita media-elementtejä, jotka kuvittavat artikkelin aihetta. Miten Wikipedian artikkeleihin saa lisättyä kuvia, jotka tukevat tietoa yhtä luotettavalla ja avoimella tavalla?
Wikipediassa on avoimia kuvia
Suurin osa Wikipediaan lisättävistä kuvista on tekijänoikeuden osalta vapaasti käytettävissä mihin tahansa muuhunkin tarkoitukseen. Kuvat eivät joko enää ole tekijänoikeuden alaisia tai niiden tekijänoikeuden haltija on antanut kuvan vapaasti käytettäväksi avoimen lisenssin avulla. Suomenkielisessä Wikipediassa käytetään myös kuvia, joiden käyttö on sallittua vain niistä kertovien artikkeleiden yhteydessä tekijänoikeuslain sitaattioikeuden perusteella.
Creative Commons (CC) -lisenssit ovat yleisimmin käytettyjä avoimia lisenssejä. Wikipediassa voi käyttää vain kuvia, joiden käyttöehdot vaativat korkeintaan tekijän mainitsemisen tai kieltävät lisenssiehtojen muuttamisen, kun teosta käytetään uudessa yhteydessä. Käyttötarkoituksen rajaaminen ei käy päinsä, esimerkiksi kaupallisen käytön kieltäminen.
Sen sijaan kuvien käyttäjän on itse huolehdittava siitä ettei loukkaa joitain muita oikeuksia, kuten tavaramerkkisuojaa tai yksityisyyden suojaa.
Mitä Wikimedian projektit ovat?
Wikipedioita on yli kolmesataa, sillä kullekin Wikipedian kieliversiolle on oma, erillinen wikinsä. Ne kaikki käyttävät kuitenkin yhteistä kuvapankkia, Wikimedia Commonsia. Wikimedia Commonsiin tallettavat kuvia yksittäiset Wikimedian muokkaajat ja organisaatiot, kuten Wikimedian paikalliset ja temaattiset organisaatiot usein yhteistyössä kulttuuriperintölaitosten kanssa. Kuka tahansa saa lisätä kuvia Wikimedia Commonsiin ja täydentää niiden tietoja, vastaavasti kuin kuka tahansa saa kirjoittaa Wikipediaan. Mitä useampi sitä tekee, sitä rikkaampi yhteisesti hoidetusta kuvapankista tulee.
Mitä kuvia voi ladata Wikimedia Commonsiin?
Wikimedia Commonsin kuvien oletetaan olevan informatiivisia, Wikipediaan soveltuvia kuvia. Omat lomakuvat tai tirkistelyotokset eivät sinne kuulu. Kuvien kuuluu olla vapaasti käytettävissä, joko ilman tekijänoikeuksia tai avoimesti lisensoituna, eikä niissä esimerkiksi saa olla vesileimoja.
Public domain
Tekijänoikeus syntyy kaikille teoksille: kuville, teksteille, muotoilulle jne., mutta ei laeille, ideoille tai tekeleille, joita ei lasketa omaperäisiksi teoksiksi. Tekijänoikeuden suoja päättyy 70 vuoden kuluttua tekijän kuolemasta. Valokuvalla, jota ei lasketa taideteokseksi, on lähioikeus, jonka suoja-aika päättyy 50 vuoden kuluttua kuvan ottamisesta. Siten kaikki Suomessa ennen vuotta 1975 otetut tavalliset valokuvat ovat tekijänoikeudettomia (50 vuotta vanhemmat vuonna 2025). Kansainvälisesti käytetään myös ilmaisua public domain, jolle ei ole kunnollista suomenkielistä käännöstä. Kun suomen kielellä sanotaan kuvan olevan tekijänoikeuden ulkopuolella, englannin kielellä sanotaan kuvan olevan public domainin sisällä.
Vinkki: Tutustu AvoinGLAMin ylläpitämään verkkosivuun, joka näyttää kunakin vuonna tekijänoikeudesta vapautuvia tekijöitä ja teoksia.
Avoin lisensointi
Tekijänoikeuden haltija voi julkaista oman tekijänoikeuden alaisen kuvansa omasta tahdostaan Creative Commons -lisenssillä. Lisenssit ovat käyttöoikeussopimuksia, joiden osapuolet ovat tekijä (tai tekijänoikeuden haltija) ja yleisö (kuka tahansa). Lisenssillä tekijänoikeuden haltija antaa kenelle tahansa luvan käyttää, kopioida ja muokata kuvaa mihin tahansa tarkoitukseen ilman, että sitä varten täytyy erikseen pyytää lupaa. Lisenssin ehtona on yleensä vain, että tekijän nimi on mainittava. Creative Commonsin lisenssillä Creative Commons Nolla (CC0) on myös mahdollista luopua omista oikeuksistaan. Suomen tekijänoikeuslain mukaan tekijä ei voi luopua oikeudestaan tulla mainituksi teoksen tekijänä.
Tekijänoikeudet ovat alueellisia, joten teoksen käyttöön sovelletaan sen maan lakia, jossa käyttö tapahtuu. Wikimedian projekteissa noudatetaan ensisijaisesti Yhdysvaltain lainsäädäntöä, mutta pyritään huomioimaan myös teoksen alkuperämaan ja muiden käyttäjämaiden lainsäädäntö, jotta sisältö olisi mahdollisimman laajasti käytettävissä.
Teosten digitaaliset toisinnot
Suomessa on ollut yleinen käytäntö, että museot lisensoivat avoimella lisenssillä valokuvaajan ottamia digitaalisia kuvia taideteoksista, joilla ei ole enää tekijänoikeussuojaa. Eurooppalainen tekijänoikeusdirektiivi pyrkii kuitenkin estämään tällaista käytäntöä, joka pyrkii pidentämään tekijänoikeuden suojaa luomalla uusia oikeuksia. Creative Commons on samalla kannalla kuin tekijänoikeusdirektiivi: tekijänoikeudettomiin teoksiin ei voi soveltaa Creative Commons -lisenssiä, koska lisenssi ei ole oikeudellisesti voimassa ilman tekijänoikeutta.
Suomen tekijänoikeuslain muutokset koskevat vain kuvia, jotka on otettu sen jälkeen, kun uusi laki tuli voimaan. Kuvia voi silti jakaa avoimesti, vaikka laki ei siihen velvoita. Avoin jakaminen hyödyttää kaikkia – se helpottaa tiedon löytämistä, tuo kulttuuriperintöä näkyväksi ja tukee oppimista.
Mistä voi löytää kuvia ladattavaksi Wikimedia Commonsiin?
Suomalaiset museot ja arkistot jakavat kokoelmiensa kuvia muun muassa Finnassa, joka on suomalaisten museoiden, kirjastojen ja arkistojen yhteinen aineistoportaali. Tekijänoikeuden tila tai avoin lisenssi on merkitty erikseen kunkin kuvan tietoihin.
Muita kansainvälisiä sivustoja, joista avoimia kuvia voi löytää, ovat esimerkiksi eurooppalaisten museoiden ja arkistojen yhteinen eurooppalainen Europeana, kaupallisen Flickr-palvelun ei-kaupallinen Flickr Commons ja WordPressin yhteydessä toimiva Openverse. Kuvien lataaminen Flickristä Wikimedia Commonsiin onnistuu helposti Flickypedia-työkalulla.
Ellen Thesleffin maalaus Omakuva vuodelta 1916 (Kansallisgallerian kokoelmat) on tekijänoikeusvapaa Suomessa, Euroopassa ja suuressa osassa maailman maita vuoden 2025 alusta alkaen, sillä Ellen Thesleff kuoli vuonna 1954. Kuvan julkaiseva taho voi merkitä sen Public Domain Mark -merkinnällä, kun se on vapaa kaikkialla maailmassa, tai CC0-lisenssillä, jolloin se luopuu sillä mahdollisesti olevista oikeuksista. Tähän teokseen voi kohdistua tekijänoikeuksia maissa, joissa tekijänoikeuden suoja on pidempi kuin Suomessa. Kuvaa julkaistessa on hyvä käytäntö mainita myös muistiorganisaatio, jonka kokoelmissa teos on ja joka on kuvan digitoinut ja julkaissut. Miten kuvan voi ilmoittaa avoimeksi?Jos haluat jakaa itse ottamiasi kuvia avoimesti, se onnistuu helpoiten lataamalla niitä Wikimedia Commonsiin. Ladatessa ilmaiset, että sinulla on itselläsi kuvan tekijänoikeus ja haluat antaa kuvalle avoimen lisenssin. Jos puolestaan haluat ladata toisen tahon avoimia kuvia Wikimedia Commonsiin, sinun pitää osoittaa, että kuva on tekijänoikeudeton tai avoimesti lisensoitu. Wikimedia Commonsiin ladatessa pyydetään antamaan tieto kuvan tekijänoikeudesta ja kuvan lähde. Ilmoita kuvan avoin lisenssi ja anna sen verkkosivun osoite, mistä kuva ja tieto sen käyttöoikeudesta löytyvät. Kun haluat jakaa yli 50 vuotta vanhoja perhealbumin kuvia, ota huomioon myös yksityisyyden suoja. Tunnistettava kuva henkilöstä on yksilöivä tieto. Kuvia saa jakaa vain, jos kaikilta kuvassa tunnistettavilta henkilöiltä on saatu suostumus. Jos kuvattavat ovat kuolleet, lupaa ei tarvita. Siitä huolimatta tulee noudattaa erityistä varovaisuutta jaettaessa kuvia, joista ilmenee kuvattavien arkaluonteisia henkilötietoja, kuten etninen alkuperä, poliittiset mielipiteet, uskonnollinen tai filosofinen vakaumus, ammattiliiton jäsenyys, geneettiset tiedot, biometriset tiedot (jos niitä käytetään henkilön yksiselitteiseen tunnistamiseen), terveystiedot, seksuaalinen suuntautuminen tai seksuaalinen käyttäytyminen. Näitä suojaa eurooppalainen yleinen tietosuoja-asetus, joka pitää ottaa huomioon jaettaessa kuvia Suomessa. Oikeus kuvaan saattaa olla useilla eri henkilöillä. Jos valokuvassa on taideteos, sitä suojaa sekä valokuvaajan 50 vuoden lähioikeus että taideteoksen tekijän tekijänoikeus. Jos valokuvalla tai taideteoksella on useita tekijöitä, jokaisen tekijänoikeus tai lähioikeus tulee ottaa huomioon. Miksi minun kannattaisi jakaa kuviani avoimestiJokaisen kannattaa punnita hyödyt ja haitat omalta kohdaltaan.
Neuvoja organisaatioille
Neuvoja avoimien kuvien käyttäjilleCreative Commonsin julkaisema ohjeistus kannustaa käyttäjiä mainitsemaan kulttuuriperintöorganisaation, kun aineistoja jaetaan avoimesti, vaikka laki tai lisenssi ei siihen velvoita. Connor Benedict, Brigitte Vézina: Where in the world is… this public domain material? Helping users refer to host institutions. - Creative Commons, 23.2.2024 Creative Commons Creative Commons ja tekoälykäyttöCreative Commons kehittää Preference Signals -merkintäjärjestelmää, jolla voidaan kertoa tekoälyboteille, kuinka kokoelman kuvia saa käyttää tekoälyn koulutukseen. |
Kommentit
Lähetä kommentti