Kirjastolaiset Wikipedian vinoumien äärellä

Wikipediaa ihmettelemään saapuivat myös Akepiken sympaattiset hauet.
AKe = (kirjastojen) alueellinen kehittämistehtävä, PiKe = Pirkanmaa ja Keski-Suomi.



Terveisiä Jyväskylästä, jossa pidimme viime viikolla hankkeemme ensimmäisen työpajan, yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjaston kanssa. Syysflunssat verottivat osallistujamääräämme, mutta siitä seurasi jotain minut yllättävää. Sen sijaan, että olisimme muokanneet paljon, käytimme enemmän aikaa keskusteluihin kuin normaalissa työpajassa. Pienellä porukalla, jossa osa tunsi toisensa jo entuudestaan, oli luonnollisesti helpompaa saavuttaa luottamuksellinen ilmapiiri muutaman tunnin sessiossa.

Puhuimme muun muassa Wikipediaan liittyvistä sukupuolisista vinoumista – olihan vinoumat mainittu jo tapahtuman nimessäkin: Paikalliset ja kulttuuriset vinoumat kuntoon Wikipediassa – lyhyt johdatus kirjastolaisille. Totesimme, etteivät Wikipedian vinoumat ole irrallaan muusta maailmasta, esimerkiksi tutkijanaisilla on vaikeampaa saada näkyvyyttä kuin tutkijamiehillä myös Wikipedian ulkopuolella. Mietimme sitäkin, miksi perheasiat korostuvat enemmän naispuoliseen henkilöön viittaavissa artikkeleissa. Onko tämä kenties päivittäjien vai lähteiden "vika" -  

ovatko ihmiset kiinnostuneempia taitelijanaisten parisuhteista kuin taitelijamiesten rakkauksista? 

Osallistujat epäilivät, ettei monellakaan kirjastontyöntekijällä ole työaikaa isoihin Wikipedia-päivityksiin, ei ainakaan elleivät päivitykset liity suoraan omaan työhön, kuten vaikka oman kirjaston tietoihin. On nimittäin hieman hankalaa alkaa päivittää artikkeleita, jos ei tunne artikkelin aihetta kovin hyvin: mitähän tämän muusikon urasta ei olisi vielä kirjoitettu? Tai mistä löytäisin puuttuviin singleihin hyvän lähteen, jos bändi itsekään ei pidä niistä netissä kirjaa? 

Juttelimme myös siitä, millaista valtaa wikipedistit käyttävät esimerkiksi siinä, 
  • miten he ottavat vastaan uudet Wikipedian päivittäjät
  • mistä aiheista he kirjoittavat tai eivät kirjoita 
  • millaisia käytäntöjä he luovat Wikipediaan (nimeämiskäytännöt, päätöksenteko) 



Osallistujat kertoivat, että työpaja avasi heidän silmänsä; he tietävät Wikipediasta ja sen käytännöistä nyt aiempaa enemmän ja voivat hyödyntää tietoa esimerkiksi:

  • asiakkaita neuvoessaan 
  • kertoessaan esihenkilöilleen tai asiakkaille, ettei Wikipediaa voi noin vain päivittää (tai voi, mutta jos ei tunne käytäntöjä, voi olla, että muokkaus kumotaan nopeasti) 
  • miettiessään aiheita omiin Wikipedia-työpajoihinsa - kirjastot kun olisivat todella luontevia paikkoja niiden järjestämiseen. Kirjastolaiset ovat tiedonhaun ammattilaisia, joten heidän olisi helppoa hankkia paikalle hyvät lähteet. 

Osallistujat suosittelevat toista kirjastolaisille suunnattua Wikipedia-pajaamme (8.10. Helsingissä) kaikille kirjastolaisille, sillä heidän olisi hyvä tiedostaa Wikipediaan liittyviä vinoumia ja toisaalta myös paremmin sitä, miten Wikipedia-artikkelien luotettavuutta voi arvioida.


Ilmoittautuminen Helsingin työpajaan suljetaan 2. lokakuuta. Koulutus on osallistujille maksuton, ja toivomme siihen osallistujia niin kunnallisista kirjastoista kuin muistakin kirjastoista. 

Kysyin myös 

1. Opitko pajassa jotain uutta Wikipedian vinoumista? Mitä?

  • Kyllähän ne faktat olivat pysäyttäviä. Toki tiesin vinoumista jo aiemmin, mutta monta tarkentavaa tietoa ja ongelman mittaluokka tuli uutena tietona. 
  • Opin, että ajankäytön osalta alustan toiminnan tunteminen on tärkeää. Yhteisön normiajatuksien vastaisia ajatuksia voi olla vaikea saada läpi. 
  • Yhteisöllä on luultavasti työntekijöitä enemmän aikaa toimia päivittäjinä. 
  • Transsukupuolisiin suhtautuminen voi olla pyrkimyksessään "totuudenmukaisuuteen" puhtaan toksinen. Samat säännöt kaikille -ajatus istuu huonosti, kun rakenne itsessään tukee etuoikeutetumpien ihmisten asemaa. 

2. Ymmärrätkö aiempaa paremmin Wikipedian toimintaa? Mikä yllätti?

  • Ehkä hieman enemmän on nyt ymmärrystä Wikipedian toiminnasta. Kovin montaa varsinaisesti uutta asiaa ei tullut, mutta hyvää kertausta. 
  • Ymmärrän, että tekoäly merkitsee monesti Wikipedian lähteeksi tuottamiinsa teksteihin. Se ei kuitenkaan nosta näkyville, kuinka paljon Wikipediaa käytetään tekoälysovellusten koulutusaineistona. Eli muokkaajayhteisön maailmankuva voi vaikuttaa siihen, millaista lähteistöä tekoälyltä haetaan chat-pohjaisissa työkaluissa. 

3. Onko mielessäsi jotain muuta, jota haluaisit kertoa pajasta tai sen herättämistä ajatuksista kirjastolaisille?

  • Ehkä työpajaosuudelle ei niin paljon ole tarvetta, mutta kyllähän se antaa Wikipediaan tutustumiseen draivia. Ilman työpajaosuutta moni ehkä ajattelee, että kyllähän minä Wikipedian tiedän. 

Kiitos aktiiviselle työpajaporukalle! Keskustelujen myötä taidettiin kaikki oppia jotain uutta. :)

 
PS. Olen osallistunut Instagramissa jo yli kymmenen vuotta australiaiseen kuvahaasteeseen (#fmsphotoaday). Haasteessa annetaan kullekin päivälle oma teema, joka työpajapäivänä sattui olemaan playground. Näin leikkisiä kuvia otimme pajassa:







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaikki voivat pienentää Wikipedian sukupuolivinoumia

Marginaalimerkintöjä-kirjoituskutsu

Millaista tukea Koneen Säätiö tarjoaa projekteilleen?