Tietoa hankkeesta



Wikipediaan keskittyvä Marginaalimerkintöjä-hanke käynnistyy tammikuussa 2024



Tiedettä yleistajuistava Marginaalimerkintöjä-hanke sai Koneen säätiön rahoituksen vapaalla kentällä työskentelyyn vuosiksi 2024–2025. Työ keskittyy Wikipediaan.

Miksi haluamme keskittyä Wikipediaan?

Vuonna 2001 perustettu Wikipedia on yksi maailman vierailluimmista verkkosivustoista, jolla on miljoonia käyttäjiä ja jonka sisällöt perustuvat vapaaehtoisten wikipedistien aktiivisuuteen. Vapaasti saatavilla oleva tietosanakirja on myös yksi tärkeimmistä arkitiedon lähteistä. Wikipedialla on suuri näkyvyys Google-hauissa, ja Wikipedia-dataa hyödyntävät esimerkiksi Alexa, ChatGPT, Facebook ja Siri. Wikipedia-sisältöihin liittyy kuitenkin erilaisia alueellisia sekä sukupuoleen ja kieleen liittyviä vinoumia. Wikipedian mukaan (1.9.2023) naisten osuus suomenkielisistä henkilöartikkeleista on vain 21 %. Naisia ja vähemmistöjä koskevan tiedon vähäisyys Wikipediassa on merkittävä ongelma, koska se muokkaa käyttäjien maailmankuvaa ja ajattelutapoja. Tutkijat ja aktivistit ovat tuoneet esille huolta Wikipedian vinoumien vaikutuksista. Hanke tarttuu ongelmaan konkreettisin toimin ja kriittistä tietoisuutta lisäten.

Kaksivuotinen monitieteinen hanke keskittyy yleistajuisen, tutkimuspohjaisen tiedon lisäämiseen Wikipediaan sukupuolivinouman korjaamiseksi. Hankkeessa luodaan uusia artikkeleita Wikipediaan marginalisoiduista taiteilijoista ja kulttuuritoimijoista ja täydennetään Wikipedian olemassa olevia sisältöjä. Järjestämme hankkeessa työpajasarjan, jossa perehdytetään tutkijoita, taiteilijoita ja informaatikkoja puuttumaan Wikipedian vinoumiin. Lisäksi toimitamme hankkeen teemoihin kytkeytyvän yleistajuisen tietokirjan. Kirjan kirjoituskutsu julkaistaan helmikuussa 2024.

Monitieteisessä hankkeessa työskentelee kolme eri taiteen alan tutkijaa, FT Tiina Käpylä (populaarimusiikki), FT Riikka Niemelä (taidehistoria) ja FM/FT Aura Sevón (kirjallisuus). Hankkeen Wikipedia-asiantuntijana toimii yrittäjä FM Johanna Janhonen. Jokainen hankkeen jäsen keskittyy omien erikoisalansa sisältöihin Wikipediassa sekä hankkeen yhteiseen työskentelyyn mm. työpajoissa.

Lisätietoja:
Hankejohtaja Tiina Käpylä: tiina.kapyla@gmail.com 

Hankkeen projektisivu Wikipediassa


Hankkeen jäsenet:


Kuva: Elsa Wellamo

FT Tiina Käpylä toimii hankkeen vastuullisena johtajana. Hänen erityisalaansa on naisten tekijyys ja toimijuus suomalaisessa populaarimusiikissa. Marginaalimerkintöjä-hankkeessa Käpylä kirjoittaa ja täydentää Wikipediaa varsinkin populaarimusiikin osalta. Hän toimittaa Niemelän kanssa hankkeessa toteutettavan kirjan.




FT Riikka Niemelä on taidehistorioitsija ja nykytaiteen tutkija, jonka tutkimustyö on tuonut esiin naisten pioneerityötä kokeellisen ja mediataiteen historiassa. Marginaalimerkintöjä-hankkeessa Niemelä keskittyy Wikipediassa aliedustettuihin naisiin erityisesti kuva- ja mediataiteen, muotoilun, performanssin ja nykytanssin alueilla. Niemelä kirjoittaa lisäksi artikkelia suomalaisen kineettisen ja valotaiteen varhaisesta edelläkävijästä Annikki Luukelasta ja toimittaa Käpylän kanssa hankkeessa toteutettavan tietokirjan.




Kuva: Jussi Virkkumaa

FM/FT Aura Sevón toimii hankkeessa tutkijana ja kääntäjänä. Hän kirjoittaa uusia artikkeleita sekä kääntää ja täydentää Wikipedian sisältöjä marginalisoiduista kirjailijanaisista ja vähemmistöihin kuuluvista kirja-alan henkilöistä keskittyen Suomen ja Ranskan kirjallisuuteen. Sevón on ranskankielisen kirjallisuuden kääntäjä, kirjailija ja kirjallisuuden- ja sukupuolentutkija, joka väittelee vuonna 2024 monikielisten ja monikulttuuristen naisten kirjoittamisesta. Hankkeen aikana hän myös työstää tieteellistä tekstiä väitöksen jälkeisenä tutkimuksenaan.




Kuva:Petteri Kivimäki

FM Johanna Janhonen toimii hankkeen Wikipedia-asiantuntijana, joka kouluttaa hankkeen asiantuntijoita Wikipedian käytännöistä ja hyvistä työkaluista, toimii hankkeen työpajoissa pääfasilitaattorina ja yhteyshenkilönä hankkeen ja Wikimedia-yhteisöjen välissä. Hän on muokannut Wikipediaa omalla tilillään vuodesta 2009 lähtien ja tehnyt satoja artikkeleita asiakkaidensa lukuun. Johanna toimi aiemmin kolme kautta Wikimedia Suomen hallituksessa ja Tukholman Wikimania 2019 -tapahtuman somevastaavana, nykyään hän kuuluu Wikimania UK:n Wikipedia-kouluttajarinkiin. Yrityksensä Piilotettu aarre kautta hän tarjoaa erilaisia somekoulutuksia ja järjestää yhteisömanagereille suunnattua seminaaria.




Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaikki voivat pienentää Wikipedian sukupuolivinoumia

Marginaalimerkintöjä-kirjoituskutsu

Millaista tukea Koneen Säätiö tarjoaa projekteilleen?