Aura aloitti työskentelyn Marginaalimerkintöjä-hankkeessa!
Kirjoittaja: Aura Sevón
![]() |
Auran kuvasi Jussi Virkkumaa syksyllä 2023 Koneen säätiön Saaren kartanon residenssissä. |
Kesäkuun ensimmäisenä päivänä aloitin työskentelyn hankkeessamme, jossa asiantuntijuusalueenani on kirjallisuus. Seuraavan puolentoista vuoden aikana kirjoitan hankkeessamme artikkeleita erityisesti ranskalaisesta ja kotimaisesta kirjallisuudesta. Laadin uusia artikkeleita ja täydennän suppeita artikkeleita Wikipediaan esimerkiksi historiallisista, aikanaan merkittävistä mutta sittemmin unohdetuista kirjailijanaisista.
Kesäkuun toisella viikolla matkustin Saint-Ermen kylään Ranskan maaseudulle virkistymään. Vierailun aikana yhdistän kesälomani ja hankkeemme ulkopuolisen kirjallisen työskentelyni kylän 1800-luvulla valmistuneessa luostarissa, joka toimii nykyään kansainvälisenä kohtaamispaikkana eri taiteenalojen toimijoille, tutkijoille ja aktivisteille. Monialainen toiminta jatkuukin hankkeessamme, ja sen liepeillä, myös kesäkuukausina.
Kesäkuun ensimmäisellä viikolla laadin artikkelin 1700- ja 1800-luvuilla eläneestä kirjailija Claire de Duras’sta, jonka romaani Ourika (1823/1824) oli aikansa merkkiteos ja bestseller. Sen aihevalinta nivoutuu rodullistamisen, sukupuolen ja syrjinnän problematiikkaan, joka on aiheena hämmästyttävän nykyaikainen juuri 200 vuotta täyttäneelle teokselle. Käänsin osia artikkelista ranskalaisten Wikipedia-sivujen pohjalta. Pidän siitä, että saan yhdistää tässä työssä ammattikääntäjän kokemustani kirjallisuudentutkimuksellisiin intohimon kohteisiini. Claire de Duras’sta laatimani artikkeli on myös ensimmäinen Wikipediaan kirjoittamani artikkeli, ja sainkin sen tekemiseen kullanarvoisia vinkkejä ja opastusta työryhmämme Wikipedia-asiantuntijalta Johanna Janhoselta.
Hankkeessa aloittamista edeltävällä viikolla väittelin Pariisissa filosofian tohtoriksi. Väitös kruunasi yhteisohjaussopimuksella toteutetun väitöstutkimukseni, joka valmistui Turun yliopiston yleisessä kirjallisuustieteessä sekä Paris 8 -yliopiston ja CNRS-tutkimusorganisaation alaisessa sukupuolen ja seksuaalisuuden tutkimuslaboratoriossa LEGSissä. Väitöskirjani käsittelee ylirajaisten, eli monikielisten ja monikulttuuristen, naisten kirjoittamista. Se yhdistelee luovalla otteella transkielisyystutkimusta, feminististä teoriaa, diasporisia tekstejä, psykoanalyyttista ajattelua, postkoloniaalista teoriaa sekä frankofonisen kirjallisuuden tutkimusta ja vertailevaa kirjallisuudentutkimusta. Väitöstutkimukseni on siitä harvinainen tapaus, että se on muodoltaan kolmikielinen; se koostuu sekä englannin-, ranskan- että suomenkielisistä osioista. Marginaalimerkintöjä-hankkeessa toimenkuvaani kuuluu myös aloitella väitöskirjani pohjalta englanninkielistä tieteellistä teosta.
![]() |
Saint-Ermen kylä Ranskassa |
Monialaisen hankkeemme jäsenistä jokainen tulee eri tieteenalalta. Odotankin yhteistyöltämme luovia oivalluksia eri alojemme yhdistyessä. Kun opimme toisiltamme, pääsemme kukin myös ylittämään oman asiantuntijuusalueemme rajoja.
![]() |
Luostariresidenssin puutarhaa |
Kommentit
Lähetä kommentti