Wikipedia mittaa kaiken, niin mekin!

Alfa Romeo Touring 6c 2500 dashboard 2023-09-02
Alfa Romeon kojelaudan kuvasi Wikisympathisant
(CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons)

Tervepä taas! Toimin hankkeessamme Wikipedia-asiantuntijana ja vastaan muun muassa yhteydenpidosta Wikimedia-yhteisöön. Olemme osa kansainvälistä Art + Feminism -projektia ja omalta yhteistyökumppaniltani kuulin dashboardeista (eli kojelaudoista), joilla seurataan erilaisia Wikimedia-hankkeita. 

Wikipedia mittaa muutenkin kaikkea, esimerkiksi luetuimpia artikkeleita, muokkaajien, muokkausten ja lukukertojen määrää, joten on ihan luonnollista, että myös hankkeita seurataan - miten sitä muuten tietää, mihin suuntaan ollaan menossa tai mitä olemme saaneet aikaan?

Tein meille siis oman mittariston eli dashboardin, joka on linkitetty yleiseen A+F-projektiin eli se, mitä me teemme Suomessa lasketaan nyt myös koko maailman A+F-aikaansaannoksiin. :)

Olen kokenut wikipedisti ja tilastotieteilijä, joka on tehnyt softaprosesseja seuraavia dashboardeja työskennellessäni Nokian tuotekehityksessä. Kuvittelin siis, että homma onnistuisi helposti, mutta väärin luultu. Tutkin muiden dashboardeja, kyselin neuvoa uusilta tuttavuuksiltani, joihin tutustuin WIR eli Wikimedian in residence -sähköpostilistalla, osallistuin dashboardin kehittäjän kyselytuntiin, kyselin tuttaviltani Wikimedia Suomessa, tutkin Wikidataan liittyviä kyselyitä, kokeilin dashboardin toimintaa Jenni Janakan viidettä kertaa järjestämässä Muijii Wikipediaan -tilaisuudessa (johon osallistuin kouluttajana ja jossa tutkijamme Tiina Käpylä ja Riikka Niemelä olivat osallistujina), kokeilin taas lisää. Sain ahaa-elämyksiä, opin esimerkiksi sen, että dashboard päivittyy vain kerran vuorokaudessa, joten sitä ei voi käyttää työpajan lopussa yhteenvedon tekemiseen. Kaiken kaikkiaan oppimisprosessini oli paljon mutkikkaampi, kuin osasin aavistaa. 

Siksi kerronkin nyt oppimastani täällä, niin kenties joku seuraava Wikipedia-projekti pääsee vähän helpommalla. :)

Dashboardeja on kolmea erilaista tyyppiä:

Minkä dashboardin näistä valitsisin?
Näin ne toimivat:

Basic Program mittaa kaikkia muokkauksia keneltä tahansa muokkaajalta.
-> Tätä emme voineet käyttää, sillä olemme kiinnostuneita vain hankkeen osallistujien muokkauksista.

Edit-A-Thon seuraa kaikkia muokkauksia, joita työpajan osallistujat tekevät. 
-> Tätä emme voineet käyttää, sillä ainakin minä teen myös paljon sellaisia muokkauksia, jotka eivät kuulu projektiimme.

Article Scoped Program seuraa muokkauksia tietyissä artikkeleissa tai kategorioissa.
-> Bingo.


Halusin seurata siis vain osaa ryhmämme tekemistä muokkauksista, mutta ongelmaksi jäi se, miten filtteröin isommasta joukosta oikeat muokkaukset.

Olisin voinut tehdä PetScan-kyselyn,
mutta menetin hermoni ennenkuin opin,
miten niitä olisi pitänyt määritellä.

PetScan-kyselyissä olisi voinut valita wikidata itemeitä, joissa henkilön sukupuoli on "ei-mies", mutta millä ilveellä olisin valinnut henkilön ammatiksi taiteilijan? Taiteilijoiksi kun laskettiin myös kirjailijat ja heihin kuuluu kaunokirjalijoiden lisäksi myös tietokirjailijat, eli myös arkeologeja päätyi listoille. Ja jos olisimme tehneet uusia artikkeleita, missä vaiheessa meidän olisi tullut luoda Wikidataan artikkeliin linkittyvä "item"? Menin näistä ajatuksista ihan solmuun ja aloin kaivata dashboardiin tarkempia ja käytännöllisempiä ohjeita.


Kun kuulin, että dashboardista voi myös poistaa vääriä osumia, asia helpottui ja päätin tyytyä määrittelemään seuratut artikkelit luokkien (category) avulla.


Seuraamme esimerkiksi näyttämötaidetta ja elokuvataidetta ja
sen alla olevia alaluokkia "kolmanteen polveen" asti.
Kyseessä on piilotettu luokka, johon törmäsin vasta dashboardin kautta.


Suomenkielisessä Wikipediassa ei (onneksi) ole omia luokkia naisille, esimerkiksi "näyttelijättärille" tai "laulajattarille". Mutta kun otan mukaan vaikka kitaristit ja säveltäjät, voin poistaa dashboardista käsin muokkaukset, joita tiimimme jäsenet tekevät kitaristimiesten tai säveltäjämiesten artikkeleihin. Kyllähän me niitäkin voimme tehdä, mutta koska ne eivät kuulu A+F-projektin tavoitteisiin, emme seuraa niitä.

Henkilöartikkeleiden lisäksi muokkaamme välillä myös muita artikkeleita. Olen esimerkiksi luonut artikkelin A+F-projektille ja muokannut Sukupuolivinoumaa Wikipediassa. Tällaiset yksittäiset artikkelit nappaan kyytiin pagepile-toiminnolla. Tässä ensimmäinen luomani "kasa sivuja".

Vaikka dashboard toimii osittain automaattisesti, se vaatii myös jatkuvaa seurantaa. Siksi emme luotakaan pelkästään siihen, vaan keräämme hankkeeseen liittyvät muokkauksemme myös kukin omalle käyttäjäsivullemme. Tästä näet minun muokkaukseni. Lista on jo hyvin pitkä, mutta sille on hyvä selitys: tarkistin ja korjasin sukupuolentutkimukseen liittyviä virheellisiä termejä kymmenistä artikkeleista. Se, miten sukupuolentutkimus liittyy projektiimme selviää muuten tänään julkaistussa  Suur-Jyväskylän Lehden kolumnistani - meiltä pyydettiin apua ja asia on nyt korjattu.

Tässä siis yksi rooliini kuuluva tehtävä: varmistaa, että käytämme hyviä työkaluja ja seuraamme projektimme aikaansaannoksia. Työ on suurelle yleisölle näkymätöntä, mutta raportointivaiheessa Tiina päässee helpolla, kun hän näkee yhdellä silmäyksellä, mitä kaikkea olemme tehneet Wikipediassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaikki voivat pienentää Wikipedian sukupuolivinoumia

Marginaalimerkintöjä-kirjoituskutsu

Mikä meitä innostaa Wikipedia-projektissamme?