Tiina aloitti työskentelyn Marginaalimerkintöjä-hankkeessa!

Make Way For Ducklings Prank
Vuoden 2016 aprillipäivänä Bostonin Public Gardenissa kiellettiin
ankkapatsaiden valokuvaaminen, koska "salamavalo kuluttaa niitä".
Kuva: Whoisjohngalt at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0



Aloitin työt Marginaalimerkintöjä-hankkeessa aprillipäivänä 1.4. Ensimmäinen työpäivä oli myös pyhä, joten käytännössä työt alkoivat tiistaina 2.4. Huhtikuu onkin Wikipedian kannalta hyvä kuu aloittaa työt hankkeessa, sillä kuukausi on Punaisen linkkien naiset-Wikipediahaasteen kuukausi, jonka päämääränä on luoda ja muokata naisista kertovia artikkeleita.

Ensimmäinen työpäivä kuluikin nopeasti kesäaikaan totutellessa sekä Koneen säätiön ohjeistuksiin, MYEL-asioihin ja vastaaviin perehtyessä. Lisäksi päivään kuului keskustelua Instagramin Kirjagram-päivityksissä, joissa pohdittiin kirjailijoiden Wikipedia-sivujen päivittämisestä. Suunnittelin myös maanantain 8.4. matkaa Helsinkiin tapaamaan Wikipedia-kouluttajaamme, Johannaa, joka aloitti työskentelyn hankkeessa tammikuun ensimmäisenä päivänä. Tuon päivän ohjelma jatkuu niin, että tapaamme hankkeeseen loppukesällä liittyvän Riikan ja menemme Ellun Kanat -yrityksen tiloihin Muijii Wikipediaan -tapahtumaan tutustumaan ihmisiin ja uppoutumaan syvemmin wikipedistien maailmaan ylipäätään. Ostin myös bussiliput päivää varten.

Ihan valtavasti ensimmäinen oikea työpäivä ei eronnut aiemmistakaan työpäivistäni, koska työpäivinä selvittelen paljon asioita, työhön liittyy matkustamista ja matkojen suunnittelua, apurahatyössä MYEL-eläkeasiat ovat myös osa arkea. Olen siis siirtymässä kuukauden välin jälkeen edellisestä apurahatyöstä tähän hankkeeseen. Odotan kuitenkin innolla sitä, että pääsen tekemään myös hankkeen sisällöllistä työtä, vaikka omassa työssäni hankkeen sisällä osa työajasta kuluu jatkossakin hallinnolliseen työhön.

Roolini hankkeessa on vastuullinen johtaja, joka käytännössä tarkoittaa ihmistä, joka huolehtii ensin hankehakemuksen lähettämisestä, sitten byrokratiasta, hankkeen talouden hallinnoinnista sekä raportoinnista rahoittajalle. Näiltä osin työ vastaa monia esihenkilötehtäviä. Hankkeen sisältöjen kuten Wikipedia-aiheiden ja työpajojen suhteen toimimme kuitenkin hankkeen kaikkien jäsenten kanssa yhteistyössä. Marginaalimerkintöjä-hankkeen yksi päämäärä on tuottaa opaskirja syrjinnänvastaisiin menetelmiin ja tästä kannan yhdessä Riikan kanssa päävastuun, me toimitamme teoksen riippumatta siitä, missä muodossa se lopulta julkaistaan. Kaikkien muiden hankkeen jäsenten tavoin tulen työskentelemään myös konkreettisesti Wikipedian sisältöjä täydentäen ja luoden sekä osallistun työpajojen järjestämiseen.

Tutkijan työhön kuuluu usein se, että uuden hankkeen tai työsuhteen alussa aikaa kuuluu uusien menetelmien, työvälineiden ja -ympäristöjen opiskeluun, kuten monissa muissakin töissä. Tutkijan työ on kuitenkin usein eräänlaista pätkätyötä erilaisten hankkeiden ja projektien parissa, jolloin uusi työvälineistä ja -ympäristö otetaan haltuun suhteellisen usein. Tästä kertyy melkoinen osaamispankki uran edetessä.

Huhtikuussa tulee siis menemään paljon aikaa ihan käytännönasioiden opettelemiseen, sillä en ole täydentänyt Wikipediaa eikä minulla ole aiemmin ollut tunnuksia sinne. Todennäköisesti työhön tulee jatkossa kuulumaan myös paljon lukemista erilaisten tietolähteiden kartoittamiseksi ja löytämiseksi, lähteitä tarvitaan niin tutkijan työssä kuin Wikipedia-artikkeleissakin.

Seuraavaksi meistä mukaan astuu Aura, jolla on tälle keväälle myös väitös. Riikka tulee mukaan elokuussa ja sitten me kaikki olemmekin mukana hankkeen arjessa.

Tästä se lähtee!



Terveisin Tiina

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marginaalimerkintöjä-kirjoituskutsu

Kaikki voivat pienentää Wikipedian sukupuolivinoumia

Millaista tukea Koneen Säätiö tarjoaa projekteilleen?