Marginaalimerkintöjä-hanke keskittyy Wikipediaan
Kuva Sata naista Wikipediaan -tapahtumasta vuonna 2016. Wikimedia Finland, CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons |
Wikipediaan keskittyvä Marginaalimerkintöjä-hankeemme käynnistyi tammikuussa 2024. Hankkeemme on tiedettä yleistajuistava ja se saa rahoitusta vapaalla kentällä työskentelyyn vuosiksi 2024–2025 Koneen Säätiöltä.
Miksi keskitymme Wikipediaan?
Vuonna 2001 perustettu Wikipedia on yksi maailman vierailluimmista verkkosivustoista. Suomenkielisellä Wikipediallakin on miljoonia käyttäjiä, esimerkiksi viime kuussa siellä vierailtiin 6 miljoonalla eri laitteella. Wikipedian sisällöt perustuvat vapaaehtoisten wikipedistien aktiivisuuteen. Viime kuussa suomenkielisessä Wikipediassa toimi 455 aktiivista muokkaajaa. Aktiiviseksi lasketaan, jos tekee kuukauden aikana ainakin viisi tallennuskertaa.
Vapaasti saatavilla oleva tietosanakirja on myös yksi tärkeimmistä arkitiedon lähteistä. Wikipedialla on suuri näkyvyys Google-hauissa, ja Wikipedia-dataa hyödyntävät esimerkiksi Alexa, ChatGPT, Facebook ja Siri.
Wikipedia-sisältöihin liittyy kuitenkin erilaisia alueellisia sekä sukupuoleen ja kieleen liittyviä vinoumia. 1. syyskuuta 2023 naisten osuus suomenkielisistä henkilöistä kertovista Wikipedia-artikkeleista oli vain 21 %. Naisia ja vähemmistöjä koskevan tiedon vähäisyys Wikipediassa on merkittävä ongelma, koska se muokkaa käyttäjien maailmankuvaa ja ajattelutapoja. Tutkijat ja aktivistit ovat tuoneet esille huolta Wikipedian vinoumien vaikutuksista.
Hankkeemme tarttuu ongelmaan konkreettisin toimin ja kriittistä tietoisuutta lisäten.
Kaksivuotinen monitieteinen hanke keskittyy yleistajuisen, tutkimuspohjaisen tiedon lisäämiseen Wikipediaan sukupuolivinouman korjaamiseksi.
Hankkeessa
- luodaan uusia artikkeleita Wikipediaan marginalisoiduista taiteilijoista ja kulttuuritoimijoista ja täydennetään Wikipedian olemassa olevia sisältöjä.
- järjestetään työpajasarja, jossa perehdytetään tutkijoita, taiteilijoita ja informaatikkoja puuttumaan Wikipedian vinoumiin. Työpajojen pääfasilitoijana toimii Johanna Janhonen.
- toimitetaan hankkeen teemoihin kytkeytyvä yleistajuinen tietokirja. Tiina Käpylä ja Riikka Niemelä julkaisevat kirjan kirjoituskutsun helmikuussa 2024. He myös toimittavat kirjan yhdessä.
Monitieteisessä hankkeessa työskentelee kolme eri taiteen alan tutkijaa sekä Wikipedia-asiantuntija.He kaikki keskittyvät omien erikoisalojensa sisältöihin Wikipediassa ja toimivat yhdessä mm. työpajoissa.
Kuva: Elsa Wellamo |
FT Tiina Käpylä toimii hankkeen vastuullisena johtajana. Hänen erityisalaansa on naisten tekijyys ja toimijuus suomalaisessa populaarimusiikissa. Marginaalimerkintöjä-hankkeessa Käpylä kirjoittaa ja täydentää Wikipediaa varsinkin populaarimusiikin osalta.
FT Riikka Niemelä on taidehistorioitsija ja nykytaiteen tutkija, jonka tutkimustyö on tuonut esiin naisten pioneerityötä kokeellisen ja mediataiteen historiassa. Marginaalimerkintöjä-hankkeessa Niemelä keskittyy Wikipediassa aliedustettuihin naisiin erityisesti kuva- ja mediataiteen, muotoilun, performanssin ja nykytanssin alueilla. Niemelä kirjoittaa lisäksi artikkelia suomalaisen kineettisen ja valotaiteen varhaisesta edelläkävijästä Annikki Luukelasta.
Kuva: Jussi Virkkumaa |
Kuva: Petteri Kivimäki |
Kommentit
Lähetä kommentti