Lähteet tekevät Wikipedian
Tunnuksen on tehnyt Princessprickly. Taustan Wikipedia Mini Globen kuvasi Lane Hartwell. Tämän Wikimedia Commons -kuvan lisenssi on CC BY-SA 4.0 |
Hyvää uutta vuotta ja hyviä 1lib1ref-viikkoja! Aloitinpa bloggaamisen nyt kryptisesti, mutta siihen saat Wikipediaan keskittyvän blogimme kanssa tottua - yhteisömme kun rakastaa erilaisia lyhenteitä ja omaa jargoniamme.
Ennen kuin selitän termin, kerron lyhyesti historiani wikien ja Wikipedian kanssa. Muistan nimittäin jopa sen, milloin ja missä niistä ensimmäisiä kertoja kuulin. Olin Tokiossa työvaihdossa keväällä 2006 ja kysellessäni työkavereilta vinkkejä vapaa-ajan viettoon, minulle vastattiin toistuvasti: katso Wikipediasta (ei siis esim. Googlesta). Ja totta tosiaan, Wikipediassa kerrottiin muun muassa se, mitä kaikkea askartelutarvikkeita myyvässä tavaratalossa missäkin kerroksessa oli. Huh, kukapa sen olisi arvannut?
Suomeen palattuani aloin työskennellä Nokian intranetin wikien parissa, harrastukseni vuoksi perustin myös Nukkekotiwikin. Toimin tuhannen ihmisen organisaatiossa wikien ylläpitäjänä ja koulutin ja suunnittelin niiden käyttöä.
Wikipediaan tein tunnukset vasta keväällä 2009. Seuraavana vuonna tuttavani kysyi, että sinä kun olet sellainen wiki-ihminen, nin voisitko muokata meidän asiakkaan Wikipedia-artikkelia. Kauhistuin, ei kai se ole sallittua, mutta sitten tajusin, että kyllähän Wikipediassa kerrotaan yrityksistä ja niiden tuotteista, vaikka siitä tokiolaisesta tavaratalosta - miksei niistä siis voisi kirjoittaa? Tehdessäni ensimmäisiä tilauspäivityksiä Wikipediaan koin ongelmalliseksi sen, ettei "Wikipediassa saa mainostaa" - miten voin kertoa Wikipediassa tekemästäni työstä mainostamatta, että tämä on osa työtäni?
Asia helpottui vuonna 2014, kun Wikipediaan tehtiin globaalit säännöt ns. piilomainonnasta: omaan työhön liittyviä Wikipedia-muokkauksia saa tehdä, kunhan kertoo avoimesti tilaajan (työnantajan). Ja tietysti tilauspäivittäjien pitää noudattaa samoja käytäntöjä kuin muidenkin. Niihin liittyy esimerkiksi tietojen lähteistys.
Et voi kirjoittaa Wikipediaan mitään omasta päästäsi, vaan asioille tarvitaan luotettavat lähteet.
Ehkä päättelit jo, että ref tarkoittaa lähdettä, referenssiä. Entä se lib sitten? Se onkin jo vaikeampi arvata, sillä se viittaa kirjastonhoitajaan, englanniksi librarian.
Kuva: Wikimedia Foundation, CC0, Wikimedia Commons |
Termi 1lib1ref esittää oikeastaan toiveen:
voi kunpa saisimme kaikki kirjastonhoitajat lisäämään edes yhden lähteen Wikipediaan!
Toivossa on hyvä elää ja siksi mekin toivomme, että tavoitamme Marginaalimerkintöjä-projektimme kautta lukuisia suomalaisia kirjastonhoitajia ja saamme heidät innostumaan lähteiden lisäilystä.
Lähteiden lisäilyn voisi aloittaa vaikka naistaitelijoista, joihin hankkeemme on keskittynyt.
Artikkeleita voi hakea esimerkiksi Wikidatasta SPARQL-kyselyllä, jonka saat sen aktivoitua, kun painat sivulta löytyvää sinistä nuolta. Sen avulla löysin 408 artikkelia. Kun sinä kokeilet hakua, saat luultavasti eri määrän, sillä tilanne elää koko ajan: ihmiset lisävät sekä artikkeleita, lähdepyyntöjä että lähteitä.Kiitos Wikimedia Suomen Kimmo Virtaselle, joka muotoili kyselyn!
Ohjeet lähteiden lisäämiseen löydät tietysti Wikipediasta.
PS. Tämän blogikirjoituksen myötä tein ensimmäisen hankkeeseen liittyvän Wikipedia-artikkelin ja sain selville, että #1lib1ref-tapahtumaa vietetään tammi-helmikuun lisäksi myös touko-kesäkuun vaihteessa. Kumpikin tempaus kestää kolme viikkoa, joten kirjastonhoitajilla olisi yhteensä 6 viikkoa aikaa osallistua haasteeseen.
Kirjoittaja Johanna Janhonen toimii Marginaalimerkintöjä-hankkeen Wikipedia-asiantuntijana.
Kommentit
Lähetä kommentti